Tot se vântură public, poate-poate o prinde la cineva, mitul potrivit căruia e nevoie de un fost mare jucător pentru a face performanță la nivel de management fotbalistic.

Nu vreau să îi conving pe susținătorii înfocați ai acestui mit, ei sunt siguri că mitul stă în picioare pentru că e varianta prin care interesul lor personal ar putea fi satisfăcut. Dar membrii FRF, în lumea reală a fotbalului, au nevoie de adevăruri, nu de mituri încropite.

În acest moment, excluzând România, din 54 de federații naționale la nivel UEFA, 36 sunt conduse de președinți care nu au fost antrenori, arbitri sau fotbaliști profesioniști. Un procent de 67%.

Aici regăsim federațiile din Anglia, Germania, Franța, Portugalia, Belgia, Elveția sau Danemarca.

Excluzând România, Grecia și Serbia (ultimele două nu au numit, încă, un nou secretar general), din 52 de federații naționale, 41 au secretari generali care nu provin din zona tehnică a fotbalului. Un procent de 79%.

Practic, din cei 105 conducători la cel mai înalt nivel al federațiilor europene, președinți și secretari generali, 72% nu provin din zona tehnică a fotbalului. Să nu mai vorbim de președintele UEFA, Aleksander Ceferin.

Sunt realități care nu pot fi contrazise. Pe toți aceștia ar trebui să îi disprețuiască Ovidiu Ioanițoaia, toți acești lideri cu experiență în administrații locale și centrale, economie sau drept reprezintă “habarniștii” care fac fotbalul să existe și să se dezvolte.

În fapt, ce face gașca de susținători ai lui Ionuț Lupescu, avându-l pe Ioanițoaia în frunte, e să arunce disprețul și ura, total nejustificat și nedrept, între zona administrativă și zona tehnică a fotbalului. Inducând faptul că cele două zone nu se acceptă, când tocmai coexistența lor eficientă e singura cale spre performanță. Administrația asigură resursele și contextul de dezvoltare pentru zona tehnică.

La UEFA, nu în zona tehnică a activat Ionuț Lupescu, exclusiv zona tehnică? Nu și-au dorit asociațiile naționale din Europa un președinte UEFA care să provină din afara zonei tehnice, tocmai pentru a avea garanția performanței manageriale, ca să nu mai fie loc de comision?

Dar să nu vă imaginați că această gașcă susține foștii fotbaliști din principiu! Nicidecum! Nu ați citit în textele lui Ioanițoaia despre acțiunile de scouting ale lui Aurel Țicleanu sau Gheorghiță Geolgău, despre ideile lui Rodion Cămătaru în Comisia Tehnică FRF sau despre evaluările lui Dumitru Dumitriu privind loturile de juniori.

Gașca îi susține pe foștii fotbaliști doar când aceștia împărtășesc interesul găștii!

De aceea, în Gazeta Sporturilor de astăzi, putem citi o mojicie dureroasă. Ioanițoaia îl transformă pe Gheorghiță Geolgău, fost internațional român și fotbalist al Craiovei Maxima, cel care a calificat România la Euro ’84, în substantiv comun, umilindu-l! Scrie Ioanițoaia: “safți, geolgăi și tăbârci”, jignindu-l atât pe Gheorghiță, cât și pe colegii noștri Gabi Safta și Sandu Tăbîrcă. Am să-l citez pe jurnalistul Daniel Nanu, concluzionând cu privire la Ioanițoaia: ce decădere, ce destin!