Iată cum arăta managementul prădătorilor înainte de 2014, aceiași care acum vor să reimplementeze schema de îmbogățire din banii fotbalului! La finalul exemplelor din fiecare episod veți descoperi măsurile pe care le-am luat pentru a opri această schemă și pentru a proteja interesul fotbalului.

Să reluăm: primit de Nașu’ în Federație, Lupescu declară: “Toate deciziile le voi lua în urma consultărilor cu Mircea Sandu. Vom face totul în echipă.”

Visit… propriul buzunar!

Înainte de 2005, pe toată perioada în care Ionuț Lupescu a fost Director General FRF, dar și după 2011, a fost racordată la FRF o firmă care a prestat multiple servicii către FRF. Este vorba de VISIT SRL. Facturile sunt formulate vag, de tipul “servicii cazare” sau “bilete avion”, fără informații punctuale, fără cantități, dar cu toate acestea erau acceptate la plată. Cum să nu fi fost dacă acționarii VISIT SRL erau chiar președintele Mircea Sandu și fiul său, Dan Mircea Sandu? Cum să nu fi fost când firma lui Mircea Sandu factura fix biletele de avion pentru… președintele Mircea Sandu.

Alături de ei, Marian Albu, trezorierul FRF, și fiul său, Adrian Albu. Unde mai pui că la VISIT SRL lucra și nepoata Nașului, Andreea Sandu?

VISIT SRL, cu Albu senior și junior acționari, avea contracte cu FRF. Avea și cu Loteria Română, unde Albu junior era director de marketing. FRF avea fondurile la Banca Internațională a Religiilor. Unde, trezorier, era Albu senior. Ce lume mică, nu-i așa?

Dar iată cum a evoluat cifra de afaceri a VISIT SRL, culmea, cu punctul maxim tocmai când România se califica la Euro 2008:

Ca să completeze tabloul “turistic”, Mircea Sandu și Marian Albu dețineau, alături de Ștefan Chițu, membru al Comitetului Executiv FRF la acea vreme, complexul hotelier Muntenia din Câmpina, prin firma Carpatin la care erau acționari. Loturile naționale, în special cele de fotbal feminin, nu au avut cum să rateze acest hotel, la fel cum multe alte evenimente federale trebuiau găzduite musai la Câmpina. Cine își imaginează că exista vreun beneficiu la nivel de reduceri e naiv… Prețurile erau mult peste cele ale pieței la acel moment!

Explozia Milenium în timpul lui Lupescu

Cea mai prolifică firmă în raport cu FRF din categoria acestor companii născute să sifoneze banii fotbalului spre buzunarele Nașului și ale privilegiaților se leagă de numele Milenium. Fie că vorbim de Milenium Clading, Milenium Clima sau Milenium Food & Beverages, la nivelul acționariatului îi găsim pe Raluca Sandu, pe Ziv Tetelman (soțul său), sau pe ambii.

Dar cum întorcea Nașu banii acasă prin complexul Milenium?

  1. Prin servicii de catering și restaurant facturate de FRF, inclusiv la meciurile echipei naționale, la prețuri uneori triple față de costurile de astăzi.
  2. Prin servicii de proiectare, cum a fost cazul la Centrul de Fotbal Buftea.
  3. Prin servicii de execuție, după ce o altă firmă din grup finaliza serviciile de proiectare.

Dacă la proiectare sau execuții se mai oboseau să descrie, sumar, pe factură, serviciul oferit, la nivel de catering era suficient “servicii restaurant” sau „organizare eveniment”. Facturile erau oricum aprobate imediat, deși nu există un contract iar facturile nu precizau prețurile!

Și ca să nu existe îndoieli cu privire la dependența firmelor de banii fotbalului, iată evoluția cifrei de afaceri pentru firma de proiectare Milenium Clading, care crește tocmai în perioada în care Ionuț Lupescu este director general FRF și care dispare, ce coincidență!, odată cu finalul regimului Mircea Sandu:

 

Atât de mult folosea Mircea Sandu fotbalul românesc și poziția sa pentru interesul personal, încât ajunsese chiar să îi scrie unui membru al Comitetului Executiv UEFA, corespondență oficială FRF!, cu rugămintea ca acesta să faciliteze fiicei lui Mircea Sandu intrarea pe piața din Rusia pentru una din firmele ei!

FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE FOTBAL A FĂCUT PLĂȚI CĂTRE VISIT SRL, CARPATIN ȘI GRUPUL MILENIUM DE APROAPE UN MILION DE EURO!

ÎNTREBĂRI PENTRU IONUȚ LUPESCU

  1. În calitate de director general al FRF la acea vreme, care a fost procedura de achiziție prin care FRF a lucrat cu VISIT SRL, CARPATIN SRL și grupul de firme MILENIUM?
  2. Cum explicați că erau acceptate la plată facturile acestor firme, deși nu erau specificate cantități, descrierea serviciilor iar, uneori, nici prețurile?
  3. Știați că aceste firme sunt deținute de Mircea Sandu, membri ai familiei lui și alți salariați FRF, având în vedere faptul că ați declarat în 2011 că ați fost și sunteți unul din cei mai loiali colaboratori pe care i-a avut Mircea Sandu?

POST SCRIPTUM

În prezent, contractarea serviciilor de cazare și travelling pentru FRF se face totdeauna prin licitație. Această schimbare a fost făcută prin înființarea biroului de achiziții, instituirea de proceduri specifice și angajarea unor profesioniști integri. Astfel au fost reduse permanent costurile prin verificarea prețurilor pieței, negociere continuă și urmărirea conformității facturilor cu ofertele și referatele interne.

Le mulțumesc jurnaliștilor care i-au oferit lui Mircea Sandu spațiu și atenție din 2014 până azi ca acesta să își poată spună părerea cu privire la “dezvoltarea” fotbalului românesc!