Domnule Tolontan,
GSP ne-a făcut un mare serviciu: a demonstrat prin publicarea unor date din contabilitatea FRF că nu există ABSOLUT NIMIC ilegal, imoral sau nefiresc în relațiile noastre comerciale, că nu au existat foloase necuvenite sau favorizarea vreunui furnizor.
GSP a demonstrat, fără să își fi propus, că FRF nu mai lucrează cu furnizori precum firma lui Mircea Sandu, firma lui Lupescu, firma soției lui Lupescu, firma prietenului lui Lupescu. Că, de fapt, nu mai există sifonări de bani către firme ale unor angajați sau firme de apartament. Astăzi, furnizorii FRF sunt unele dintre cele mai apreciate firme românești care se bucură de o reputație solidă în piață.
GSP, fără să își fi dorit, a evidențiat că FRF este în prezent cea mai modernă instituție din sportul românesc. Toate datele noastre financiare se află la un click distanță pentru că am digitalizat operațiunile financiare. Astăzi știm în orice moment unde suntem și ce proiecții putem face. De asemenea, este de evidențiat că activitatea noastră financiară este auditată anual, din 2014, de una dintre companiile de top în domeniu.
Domnule Tolontan, de ce credeți că am vrut să construiesc o instituție modernă, funcțională, cu o imagine aerisită, europeană, care este dată ca exemplu de bune practici în prezentările UEFA? Pentru că unul dintre obiectivele mele ca manager al FRF este să pot crește popularitatea și cota de piață a fotbalului. Pentru asta avem nevoie de promovare prin branding, marketing și alte tehnici moderne de poziționare a unui produs. Fotbalul contemporan este un fenomen social care se finanțează prin finalitățile sale comerciale.
Ați arătat, fără să fi intenționat, că administrația Burleanu a reușit să aducă cele mai mari venituri la FRF din parteneriate și activități comerciale diversificate. În felul acesta am putut să ajutăm cluburile cu materiale sportive, să atragem sponsori pentru Liga 2, competițiile de futsal, fotbal feminin, grassroots. Ați demonstrat că bonusul de performanță al managerului comercial de 1,76% din suma totală este incomparabil mai competitiv decât vămuirea pe care SEG-Lupescu o făcea prin comisionul de 15% aplicat pe fiecare contract, chiar și atunci când nu era cazul.
Ați demontat, fără să vă fi propus, minciuna că avem 15 angajați la comunicare. Ați arătat că sunt 8, că nu sunt biroul meu de presă, ci se ocupă de toate activitățile de promovare a fotbalului pe care „dezvăluirile” GSP le-au evidențiat.
Mă bucur că ați considerat că este de scos în evidență faptul că astăzi nu mai există la FRF „plocoane, chestii, atmosferă irespirabilă”, că „e ordine la departamente, lucrurile sunt așezate, ești primit unde ai treabă și ți se rezolvă problemele”, că nu se mai poate acum să mergi la manageri sau comisii pentru a-ți susține propriul interes împotriva regulamentelor, că s-au făcut lucruri bune pentru copii și juniori sau fotbalul feminin.
Din nefericire, tonul tendențios al articolelor care au prezentat datele „celei mai mari scurgeri de informații din sportul românesc” face să pară inacceptabil să îți plătești furnizorii ori să te zbați să faci lucrurile la un nivel cât mai înalt și atractiv pentru publicul tău. Nu am făcut absolut nimic nefiresc în activitatea noastră față de orice altă organizație sau firmă modernă, cum este și ziarul dumneavoastră. Sunt sigur că și GSP are furnizori constanți către care face plăți, oferă bonusuri de performanță celor din comercial care aduc contracte de publicitate, folosește mașini de serviciu și plătește designeri pentru ca produsul editorial să fie prezentat într-o formă cât mai atractivă publicului dumneavoastră.
Dacă sunteți un jurnalist onest, de ce în GSP nu am văzut nicio anchetă legată de evaporarea unor sume importante din FRF prin SEG-Lupescu, o firmă de apartament care ajunsese să controleze activitatea comercială a Federației, să facă izolări fonice, telefonie, catering? Îmi pare rău, dar nu am văzut niciun jurnalist GSP indignat în condițiile în care Lupescu a lăsat să se înțeleagă în mod foarte transparent că SEG va reveni la Federație.
Dacă sunteți un jurnalist care cultivă echilibrul și echidistanța cum se face că GSP a găsit să citeze sau să intervieveze aproape de fiecare dată persoane care sunt împotriva administrației Burleanu? De ce credeți că aproape niciodată colegii dumneavoastră nu solicită opinii și de la persoane care apreciază administrația FRF?
Dacă sunteți un jurnalist care ține la promovarea adevărului, cum se face că pentru minciunile grosolane ale unor personaje precum Florin Prunea, Pompiliu Popescu sau Justin Ștefan, jurnaliștii GSP nu cer niciodată dovezi care să le susțină afirmațiile?
Dacă îi stimați profesional pe oameni precum Stoichiță, Cămătaru, Belodedici, Geolgău, Țicleanu, Dumitriu, Ianovschi etc., de ce inițiativele din zona sportivă pentru fotbalul juvenil, scouting, grassroots, management tehnic, fotbal feminin și futsal, Liga 2 și Liga 3 sunt ignorate sau bagatelizate cu argumente de rea-credință? De ce lăsați să pară că a primi o indemnizație decentă pentru participarea la ședințele Comisiei Tehnice sau la diferite acțiuni cu caracter tehnic ar fi un lucru rău? Experiența și expertiza nu trebuie răsplătite? Nu au acești oameni legitimitatea necesară?
De ce atunci când colegii dumneavoastră menționează că nu vin din fotbal, uitați să echilibrați discursul public? Ați putea aminti că astăzi acest fapt nu mai este o curiozitate? Nici președinții UEFA sau FIFA nu au fost jucători de fotbal. 67% dintre președinții federațiilor europene nu au avut cariere de fotbaliști, iar din cei 19 membri ai Comitetului Executiv UEFA, doar 3 au fost jucători de performanță. De ce nu vă informați cititorii că astăzi curentul din fotbal este să se facă o separație între zona tehnică și zona administrativă, că nu e vorba despre concurență, ci despre specializări diferite?
Dacă vreți ca publicul dumneavoastră să fie mereu corect informat, de ce niciodată nu menționați și reușitele instituționale ale FRF, premiile prestigioase pe care le primim de la UEFA și de la asociații profesionale importante? De ce nu menționați că avem peste 20 de manageri care au urmat programe prestigioase de formare ale UEFA sau Coverciano? Credeți că este cinstit ca, atunci când noi ne prezentăm rezultatele, jurnaliștii GSP să le catalogheze drept „propagandă” deși nu se sinchisesc să demonstreze empiric acest lucru?
Pe scurt, așa-zisele dezvăluiri ale „celei mai mari scurgeri de informații din sportul românesc” au fost lipsite de obiect! Simple artificii retorice folosite ca prilej pentru a ciomăgi administrația FRF. Ați lovit în oameni și firme care se bucură de o bună reputație doar pentru a vă putea susține agenda anti-Burleanu. Ați lovit în relația cu partenerii comerciali ai FRF divulgând detalii contractuale lipsite de relevață pentru argumentele pe care ați încercat să le regizați. Ați făcut-o doar pentru a produce prejudicii de imagine și încredere, pentru a ne învrăjbi și a ne prezenta ca pe niște profitori „habarniști”.
Domnule Tolontan, toate aceste lucruri conduc la o singură concluzie obiectivă: Gazeta Sporturilor are o agendă proprie care nu are nicio legătură cu jurnalismul obiectiv și echidistant. Ca redactor-șef al Gazetei Sporturilor vă consider direct responsabil pentru linia editorială și pentru asumarea unei poziții indubitabil partizane a ziarului pe care îl conduceți.
Probabil că ne veți pune în fața principiului puterea trebuie mereu criticată. Sunt total de acord, dar nu mințind, defăimând, distorsinând realitatea. În mod previzibil, colegii dumneavoastră vor scrie un articol cu titlul „Incredibil, înainte de alegeri, Burleanu ceartă presa”. Nu vă scriu ca să vă spun cum să vă faceți meseria, ci cu speranța că veți reflecta la cele de mai sus și veți acționa pentru restabilirea adevărului.
De asemenea, îmi asum și faptul că GSP va face prima pagină de marți sau miercuri cu titlul: Anunț bombă: UE, NATO, partidele și serviciile au decis să-l susțină pe Lupescu. Putin anunță că amână desfășurarea Campionatului Mondial până nu iese Lupescu președinte. Știu, sună a bășcălie, dar credeți-mă pe cuvânt, așa arată credibilitatea GSP după ce ați transformat jurnalismul în mineriadă de presă!
De exemplu, în ciuda faptului că am prezentat în mod repetat drept la replică, minciunile de mai jos nu au fost corectate. Ele au continuat să fie repetate fără ca GSP să fi prezentat nicio dovadă care să le fi susținut. Adevărul este că:
- nu am primit NICIODATĂ bani de chirie de la FRF;
- nu am primit NICIODATĂ vreun fel de venit de la Mogoșoaia;
- nu am locuit NICIODATĂ în complexul rezidențial Stejarii;
- nu am avut în NICIODATĂ venituri anuale de 200.000 euro;
- salariul meu nu a depășit NICIODATĂ nivelul de 4.200 euro, așa cum a fost acesta stabilit prin hotărâre de Comitet Executiv;
- nu am avut NICIODATĂ diurnă de 500 de euro;
- nu am avut NICIODATĂ bodyguarzi;
- nu am afirmat NICIODATĂ că FRF nu va oferi bonusuri de calificare;
- NICIODATĂ niciun angajat FRF nu a călătorit la clasa business, cu excepția ocaziilor când biletele au fost cumpărate direct de UEFA la acest nivel;
- nu am primit NICIODATĂ indemnizație pentru participarea la ședințele de Comitet Executiv.
Mai jos vă ofer datele cantitative și exemplele de malpraxis jurnalistic pe care le consider de necontestat.
Metodele utilizate de autorii GSP sunt:
- minciuna efectivă;
- Inventarea unor afirmații cu scopul de a denigra persoane din zona administrativă;
- De cele mai multe ori nu sunt solicitate lămuriri care să dovedească autenticitatea materialelor care urmează a fi publicate. Atunci când sunt trimise, solicitările sunt trimise cu rea-credință Biroului de Presă FRF, în paralel cu publicarea materialului pe gsp.ro sau după ora 17:00, cu câteva ore înainte de închiderea ziarului și după finalul orelor de lucru de la FRF, fie duminica seara.
- Nepreluarea dreptului la replică.
- După ce sunt oferite detaliile solicitate, materialele nu sunt modificate ca substanță, în ciuda faptului că demontează întreaga argumentație a jurnalistului. Informațiile furnizate de FRF devin un apendice în corpul știrii inițiale, de cele mai multe ori și fără modificarea titlului inițial.
- Nu sunt utilizate clasicele trei surse pentru confirmarea/infirmarea unui fapt.
- Sub sintagma „surse apropiate FRF” sau „surse de la Casa Fotbalului” sunt publicate neadevăruri, fără a se ține cont de faptul că o persoană aflată, de exemplu, într-un conflict de muncă cu administrația FRF nu poate fi o sursă credibilă pentru că este o persoană interesată.
- Atacurile la adresa administrației FRF sunt publicate sau preluate pe gsp.ro cu titrări care confirmă informațiile false lansate, fără a lăsa nici măcar loc de îndoială asupra veridicității lor.
În perioada ianuarie 2017 – aprilie 2018, GSP a publicat 158 de materiale legate de activitatea FRF sub semnătura a 4 autori. Iată situația acestora:
- Justin Gafiuc – 63 de materiale, dintre care 36 împotriva FRF și a administrației Burleanu, 25 materiale cu informații false și 7 neutre
- Andrei Crăițoiu – 42 de materiale (semnate și împreună cu Dan Udrea), dintre care 23 împotriva FRF și a administrației Burleanu, 16 materiale cu informații false și 3 neutre
- Dan Udrea – 33 de materiale, dintre care 17 împotriva FRF și a administrației Burleanu, 13 materiale cu informații false și 3 neutre
- Ovidiu Ioanițoaia – 48 de materiale, dintre care 23 împotriva FRF și a administrației Burleanu, 28 materiale cu informații false și 0 neutre
Răzvan Burleanu
Câteva exemple de materiale defăimătoare și minciuni GSP:
28 februarie 2017, Ovidiu Ioanițoaia
“Directorul general federal Radu Vișan, cetățeanul care nu s-a sfiit să declare, când s-a trezit parașutat la FRF, că în viața lui n-a văzut un meci de fotbal nici măcar la televizor!”
Așa-zisa „declarație” a lui Radu Vișan nu a existat. Este o invenție 100% a Gazetei Sporturilor.
29 mai 2017 – Dan Udrea, Andrei Crăițoiu
„La Ploieşti, Răzvan Burleanu a fost păzit de 5 gărzi de corp, special angajate doar pentru a-l proteja cât timp a fost la stadion. Cele 5 „gorile”, îmbrăcate la costum negru, s-au postat în jurul şefului FRF în timp ce acesta oferea interviuri, atât în interiorul arenei, cât şi în exterior. Bodyguarzii respectivi, cu echipament de comunicaţii în dotare, căşti şi mini-microfoane portabile, s-au pus în mişcare imediat ce Burleanu a terminat de oferit declaraţii”
28 septembrie 2017, Ovidiu Ioanițoaia
„Ieri, din lipsă de spațiu, n-am dus până la capăt ideea că Burleanu încearcă, scoțându-l la înaintare pe Felix Grigore, să pună mâna și pe Liga Profesionistă. Implicit, pe banii acesteia, necesari ca aerul într-un moment în care prin conturile FRF suflă crivățul. O fac acum, ca să detaliez povestea așa-zisei „contribuții la solidaritate”, în conformitate cu care LPF ar trebui să cedeze 5 la sută din drepturile tv către FRF, cifrate la 27,5 milioane de euro net pe an. Apoi, forul condus după ureche de Burleanu și amicii ar dirija fondurile respective, pasămite, pentru dezvoltarea eșaloanelor 2 și 3, pe care ei înșiși le-au băgat în ceață”
Mai multe exemple de materiale defăimătoare și minciuni GSP, AICI.
Câteva exemple de atacuri și defăimări la adresa FRF publicate sau reproduse de GSP fără contactarea celor acuzați:
16 ianuarie 2018, Florin Prunea
„Avem cel mai sărac fotbal cu cel mai bogat președinte de federație! El și echipa lui n-au făcut absolut nimic din 2014 până acum. Sunt interesați doar să se îmbogățească, nu le pasă de infrastructură, de juniori. Zeci de echipe au dispărut în acești patru ani. Au făcuj jaf! Jaf! Din banii pe care-i trimitea UEFA în România pentru copii și juniori, ei își plăteau deplasările prin străinătate, diurnele și primele uriașe!”.
29 martie 2018, Pompiliu Popescu
„Ratarea calificării naționalei U19 este eminamente din cauza lui Răzvan Burleanu. Administrația actualei federații a pus o presiune infernală asupra acestui lot. În zilele anterioare meciului, jucătorilor li s-a transmis în repetate rânduri că «Trebuie să ne calificăm pentru Burleanu». Antrenorii și jucătorii nu au nicio vină în acest eșec. Burleanu a lăsat special meciul naționalei mari de la Craiova și a venit la Ploiești. A vrut să să ia toți laurii unei calificări a juniorilor. Scenariul serii era deja pregătit după obținerea biletelor pentru turneul final. Burleanu urma să coboare pe gazon și să fie aruncat în sus de echipă.”
12 aprilie 2018, Florin Prunea
„Băieții ăștia de la FRF au turbat când au ajuns să ia diurne de 500 de euro. Burleanu minte cum respiră. Vochin parcă s-a mai înnegrit un pic de când și-a anunțat Lupescu candidatura”.
Join the discussion