Loading posts...

Amintirile mele sunt legate din toate timpurile de fotbal. Aproape că nu mă pot gândi la un episod din viaţa mea în care, sub o formă sau alta, fotbalul să nu fi fost prezent. În parcursul meu biografic am făcut la un moment dat trecerea de la practicarea sportului de performanţă înspre spaţiul academic şi implicarea civică. Acest fapt nu m-a îndepărtat nicidecum de fotbal, ci m-a ajutat să capăt instrumentele analitice şi profesionale necesare pentru a înţelege mai bine fenomenul sportiv în general şi pentru a putea construi şi administra, la nivel naţional şi european o disciplină sportivă (minifotbalul) orientată spre performanţă şi succes.

În cele ce urmează vreau să vă prezint câteva dintre punctele relevante ale biografiei mele, iar dacă veţi dori să aflaţi mai multe detalii despre parcursul meu, despre modul în care înţeleg eu fotbalul şi ce propuneri am pentru schimbarea culturii organizaţionale a FRF, vă invit cu căldură să accesaţi proiectul meu de candidatură: Programul de guvernanţă sportivă al Federaţiei Române de Fotbal.

p
 • La vârsta de şapte ani am fost înscris la Centrul de copii şi juniori al lui FCM Bacău. Antrenându-mă cu rigurozitate şi consecvenţă, am fost printre cei mai buni fotbalişti, fiind mereu selecţionat pentru primul unsprezece.
 • Pe lângă pregătirea sportivă din cadrul clubului de fotbal, de la 14 ani am urmat cursurile Şcolii de Arbitri. Am practicat arbitrajul până la vârsta de 19 ani, parcurgând, la timpul ei, fiecare etapă a evoluţiei din acest domeniu fotbalistic.
 • Nu am considerat niciodată că performanţa sportivă şi şcoala sunt domenii incompatibile. Programul şcolar de zi cu zi, participarea la olimpiade, nu m-au împiedicat să performez sportiv şi să ajung în vizorul celor care făceau selecţia pentru echipa naţională Under 17, aşa cum fotbalul nu a fost un obstacol pentru a urma cursurile unuia dintre cele mai bune licee din Bacău, Colegiul Naţional Gheorghe Vrănceanu.
 • La vârsta de 19 ani am decis să parcurg un traseu academic şi m-am orientat către Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti.
 • După ciclul de licenţă, am urmat:
  • la SNSPA, cursurile masterale ale programului: Relaţii internaţionale, analiză şi soluţionarea conflictelor;
  • la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, Colegiul Naţional de Apărare, cursuri de specializare în domeniul politicilor şi strategiilor de securitate, finalizate cu o teză despre Refacerea parteneriatului transatlantic.

Mi-am definitivat studiile prin susţinerea, la SNSPA, a tezei de doctorat în domeniul schimbărilor organizaţionale produse în România ca urmare a proceselor instituţionale de europenizare.

 • Am lucrat în domeniul pentru care m-am pregătit, trecând succesiv prin următoarele instituţii:
  • Primăria municipiului Bacău,
  • Parlamentul RomânieiComisia juridică,
  • Autoritatea Electorală Permanentăcontrolul respectării legalităţii în procesele electorale,
  • Administraţia PrezidenţialăDepartamentul pentru minorităţi naţionale.

Vreau să menţionez că nu am fost niciodată membru al unui partid politic. În instituţiile publice am lucrat ca expert sub diferite administraţii, iar serviciul public pe care l-am îndeplinit nu a avut nicio legătură cu liderii dintr-un moment sau altul al instituţiilor în cadrul cărora mi-am desfăşurat activitatea.

 • Din 2008 sunt co-Preşedinte al Institutului European pentru Democraţie Participativă – Qvorum. În ultimii ani, alături de colegii mei, am pregătit sute de tineri şi am desfăşurat numeroase programe, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, menite să încurajeze democraţia participativă şi aplicarea exigenţelor bunei guvernări.
 • Renunţarea la fotbalul de performanţă nu a însemnat nicidecum ruperea mea de mediul fotbalistic. Odată ajuns în Bucureşti, am continuat să joc cu regularitate fotbal împreună cu colegii de facultate şi să urmăresc cu şi mai mare interes fenomenul sportiv în sine. Atunci a prins contur ideea instituţionalizării şi dezvoltării minifotbalului din România prin crearea unei Federaţii care să fie construită pe alte valori şi principii manageriale decât FRF.
  • Astăzi, Federaţia de Minifotbal din România, reuneşte peste 30.000 de jucători şi peste 2.000 de echipe din 37 de judeţe. FMR gestionează un număr de peste 50 de campionate locale şi organizează un Campionat Naţional şi o Cupă a României, plus o fază finală de Supercupă, iar echipa naţională a României este în prezent campioana europeană en titre.
  • În 2012, la Praga, alături de alţi reprezentanţi ai minifotbalului din Europa, am pus bazele federaţiei continentale care, în prezent, reuneşte 29 de federaţii naţionale (printre care Anglia, Germania, Spania, Italia, Rusia, Polonia, Cehia, Grecia, Turcia etc.) şi peste un milion de jucători legitimaţi. Cu acea ocazie am avut onoarea de a fi ales, cu unanimitate de voturi, preşedinte al Federaţiei Europene de Minifotbal. Proiectul pe care l-am prezentat a fost puternic susţinut, dar şi dezvoltarea foarte rapidă şi cu succes a Federaţiei din România, a fost o garanţie pentru performanţa organizatorică pe care o pot genera.
  • În 2013, la Birmingham, în Marea Britanie, împreună cu ceilalţi preşedinţi ai forurilor continentale din întreaga lume şi cu alţi oficiali din minifotbal, am pus bazele Federaţiei Internaţionale de Minifotbal, organizaţie menită să dea consistenţă unui adevărat fenomen social care se dezvoltă pe tot mapamondul (primul campionat mondial de minifotbal va avea loc în 2015, în SUA).
 • De la începutul anului 2012 mă ocup exclusiv de succesul şi dezvoltarea minifotbalului în România şi Europa.

Join the discussion

 1. Pingback: Minutul si Scorul Bună guvernanţă la FRF » Minutul si Scorul

 2. Pingback: Alegeri la FRF / Şef nou pentru fotbalul românesc! » News Ziarul Alb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *