Ieri, înaintea unui interviu pentru Pro TV, discutam cu jurnaliștii despre prezența lui Mircea Sandu și Kassai la evenimentul de lansare al candidaturii lui Ionuț Lupescu. Mi-am amintit de imaginile cu Lupescu și Prunea, pregătiți să „salveze” fotbalul românesc din mâinile lui… Mircea Sandu! Descălecau pentru prima oară, în haine de revoluționari.

Nu trece mult și, în contextul alegerilor FRF din 2005, apar cuvintele lui Prunea și Lupescu, chiar în emisiunea tătucului lor Ioanițoaia: „Dar, Gică, tu nu ne-ai oferit nimic!”

Era un mesaj meschin, adresat cui credeți? Lui Gică Popescu, cel care candida la acea vreme împotriva administrației Sandu! În fapt era o justificare a pactului cu… Mircea Sandu!  Nașu’ a înțeles rapid că sunt băieți de comitet și, ca să aibă „liniște”, așa cum ne propune Ionuț Lupescu acum, în 2018, le-a oferit lui Prunea și Lupescu privilegiul suprem: „dreptul” de a se racorda la resursele Federației.

Sandu a câștigat alegerile în 2005 și i-a invitat pe Lupescu și Prunea să se alăture echipei restrânse a beneficiarilor federali. Jurnalistul Adrian Georgescu nota ironic: „fotbalul s-a întors acasă”. Stop! Era 2005! Vă sună cunoscut ceva din mesajul electoral al lui Lupescu-reloaded din 2018?

Mircea Sandu declara atunci fără jenă: „Noi suntem mafia! Eu sunt capul și dumneavoastră tentaculele!”. Iar Lupescu întărea cu eleganță 😊: „Cred că pentru fotbalul românesc e un mare câștig ce s-a întâmplat”.

Câștig? Da, vom vedea foarte curând! Dar nu pentru fotbalul românesc!

Lupescu și-a luat binecuvântarea în Comitetul Executiv în manieră siciliană. Dumitru Dragomir l-a prezentat ca pe un pupil promițător pentru combinațiile veteranilor, „Ionuț e un copil cuminte”, iar Jean Pădureanu chiar i-a prevăzut un viitor strălucit în combinații, fără ocolișuri: „Fiecare are interesul lui și sunt sigur că Lupescu nu se va face de râs!”

Cumva, Lupescu are dreptate acum, în 2018, când spune că Sandu și Kassai nu vor face parte din nou din echipa lui. Nu au cum să facă parte din nou, pentru că ei nu au plecat, de fapt, niciodată din această echipă. E o echipă cu profesori versați și elevi docili care, vom vedea, au dus spre culmi noi, adaptate la modernitate, practicile veteranilor.

Iată „jurământul de supunere” din 2005 al lui Lupescu:

Toate deciziile le voi lua în urma consultărilor cu Mircea Sandu. Vom face totul în echipă.
Ionuț Lupescu, 2005

Încă nu am primit un birou, o să stau pe la Nașu’”
Ionuț Lupescu, 2005

Și ca să nu existe umbră de îndoială că această legătură puternică trece peste orice conjunctură, chiar și în 2011, când pleca puțin de lângă Nașu’, Lupescu își reconfirma loialitatea:

„Am fost şi sunt unul dintre cei mai loiali colaboratori pe care i-a avut Mircea Sandu”
Ionuț Lupescu, 2011

Ce spune Lupescu acum, în 2018, în programul-manifest:

“Parcursul meu profesional vorbește elocvent despre mine

Dar ce credeți că a făcut Ionuț Lupescu după ce a devenit al doilea om din Federație, pe picior de egalitate cu Kassai? Ce a făcut Kaiserul?

S-a simțit revoltat că Pompiliu Popescu aducea la lot medicamente prin farmaciile proprii Kaiser și Medaso? Nuuu.

S-a preocupat să găsească resurse pentru mingi, echipamente, porți pentru membrii FRF? Nuuu.

S-a gândit cum să completeze în mod profesionist staff-urile de la loturile naționale? Nuuu.

Ce decizie „strategică” credeți că a luat?

Ne întâlnim foarte curând.

 

Credite foto: Agerpres, Mediafax