Săptămâna trecută, pe 5 și 6 aprilie, am participat la ultima sesiune din cadrul masterului MESGO – Executive Master in Sport Governance, organizată la Nyon (Elveția). Promoția 2016-2018 din care fac parte a reunit 21 de reprezentanți din 21 de țări, de la nivelul managementului federațiilor sportive naționale, al federațiilor sportive continentale, al cluburilor și organizațiilor sportive. Acest master validat de UEFA, instituția care mi-a oferit și bursa necesară participării mele și pentru care sunt recunoscător, reprezintă un etalon european în management sportiv. Partenerii academici ai programului sunt Universitățile din Londra (Marea Britanie), Limoges (Franța), Lausanne (Elveția), Lleida (Spania) și Mainz (Germania). Împreună cu echipa FRF, am aplicat cu succes acest sistem al burselor și în România, oferind membrilor FRF posibilitatea să se formeze și să se specializeze pentru a contribui direct la dezvoltarea fotbalului românesc.

Acest master MESGO, care durează 18 luni și se află la a patra generație de abolvenți, a avut trei obiective majore: identificarea provocărilor majore din sportul actual (trenduri globale și metode inovative pentru abordarea provocărilor), îmbunătățirea managementului operațional prin valorile guvernanței sportive europene și adoptarea unor practici proactive în exploatarea potențialului sportiv.

 

E nevoie de formare continuuă pentru a te putea racorda la provocările fotbalului de astăzi. Cine își imagineză că poți conduce prin găști și sifonare de resurse e un dușman al prezentului fotbalului românesc și un lider al propriului interes. Performanța sportivă nu mai poate fi concepută fără pregătirea pentru management de nivel înalt, iar acesta e un principiu de bază al activității mele și al echipei FRF.

Mă refer, prima oară, la echipa FRF care lucrează la Casa Fotbalului, cea care a devenit o echipă de asistență pentru fiecare membru al Federației. Iar asistența pe care o furnizează tinde să fie la cele mai înalte standarde, de aceea, colegii mei din zona administrativă, alături de cei din zona tehnică, au participat la cursuri și seminarii internaționale, organizate de UEFA și alte instituții de prestigiu, pentru management sportiv, operațiuni de meci, pregătire și recuperare fizică, operațiuni comerciale, ticketing, antrenorat, grassroots, licențiere, comunicare sau siguranța stadioanelor. Sunt 16 membri ai echpei FRF absolvenți ai Certificate in Football Management, program realizat de UEFA în parteneriat cu Universitatea din Lausanne (Elveția). Team-manageri care au urmat cursuri la Coverciano (Italia). În total, peste 30 de profesioniști pregătiți în peste 25 de programe de anvergură.


Apoi, când spun echipa FRF, mă refer mereu la membrii Federației Române de Fotbal, care au beneficiat în ultimii ani de o atenție deosebită în zona formării și specializării. Doar cu o echipă competentă putem dezvolta fotbalul, doar cu manageri pregătiți și integri. După modelul UEFA, FRF a organizat și organizează cursuri de managementul fotbalului, prin proiectul Football Management Scheme în parteneriat cu UEFA, cursuri de management sportiv în parteneriat cu Academia de Studii Economice București, cursuri de administrator al structurilor sportive în parteneriat cu Universitatea Aurel Vlaicu Arad. Și vom merge mai departe, diversificând oportunitățile pentru că aceasta e calea performanței!

De aceea suntem mai buni împreună și mergem mai departe, pentru fotbal!