Sunt uimit cât de departe poate merge fantezia unora în construcția de scenarii care să le susțină interesele… FRF și toate Federațiile sportive care reprezintă sporturile cele mai populare din România luptă pentru recunoașterea unui drept firesc, recunoscut de Parlamentul European și aplicat deja în alte țări. Organizatorului de competiție trebuie să i se recunoască toate drepturile asupra competiției, drepturi tv, sponsorship, merchendising, ticketing, inclusiv cele din pariurile sportive care vizează acea competiție. Punct. Iată detaliile:

Federația Română de Fotbal a inițiat propunerea de reglementare legislativă într-un context care îndreptățește Federațiile sportive din România să beneficieze de drepturile care li se cuvin.
Astfel, Federațiile sportive dețin în acest moment drepturile tv, drepturile de sponsorship, merchandising și ticketing din evenimentele sportive și competițiile pe care le organizează, dar nu și drepturile din pariuri sportive. Această realitate continuă să existe în ciuda poziției clare a Parlamentului European care, în 2011, prin Raportul Creutzmann, ”reafirmă poziția sa că pariurile sportive reprezintă o formă de utilizare comercială a competițiilor sportive” și ”recomandă ca toate competițiile sportive să fie protejate împotriva utilizării lor comerciale fără autorizație, în special prin recunoașterea adreptului de proprietate al organizatorul competiției, nu doar pentru a asigura o redistribuire financiară corectă pentru beneficiul tuturor nivelelor sportive profesioniste și amatoare, dar și ca o modalitate de întărire a luptei împotriva fraudei în sport, în special a manipulării rezultatelor sportive”.

Mai mult decât atât, alte țări europene, precum Franța sau Polonia, au reglementat deja legislația în sensul afirmării dreptului de organizator asupra veniturilor din pariurile sportive sau în direcția confirmării dreptului de proprietate intelectuală asupra competițiilor.
Federația Română de Fotbal este inițiatoarea acestui demers, însă modificarea cadrului normativ reprezintă interesul comun al tuturor Federațiilor sportive relevante din România (baschet, handabal, tenis, atletism etc.), care susțin proiectul, alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Să nu uităm faptul că, începând din 2010, procentul din încasările Loteriei Române nu mai reprezintă o sursă de venit pentru Federații.
Legitimitatea inițiativei FRF este incontestabilă, câtă vreme poziția publică susținută de noi specifică în mod clar destinația acestor surse de venituri venite din pariuri sportive: investiții în dezvoltarea sportului la nivel de copii și juniori și dezvoltarea sportului de masă.
Cât despre orice alt interes FRF privind presupuse intervenții în licențierea operatorilor de pariuri sportive, total nefondate și neadevărate, în proiectul de modificare normativă se prevede clar faptul că negocierea se face “în mod transparent și nediscriminatoriu”, modelul folosit de toate Federațiile sportive fiind asemănător vânzării drepturilor tv, unde sunt diferite reglementări în domeniu asumate de Consiliul Concurenței.
Invităm alături de noi și Ministerul Sportului în acest demers care își dorește să consacre drepturile Federațiilor sportive din România, pentru că este nevoie de susținerea firească a celor care reprezintă interesele sportului românesc la cel mai înalt nivel. Asta dacă ne dorim să contribuim cu adevărat la dezvoltarea celor mai sensibile zone din sport, la nivel de copii și juniori.