Vin din afara „Sistemului” fotbalistic, dar nu din afara fenomenului fotbalistic. Am demonstrat prin reuşita de la minifotbal că atunci când fixezi reguli obiective, criterii de performanţă şi principii de management, organizaţiile evoluează negreştit.
Minifotbalul în România
La Bacău, în 2006, am organizat primul campionat municipal. În 2007 am avut iniţiativa organizării primului campionat naţional, o competiţie la care au participat echipe din nouă oraşe.
Acestea au fost începuturile, iar dorinţa de a dezvolta acest sport pe cu totul alte coordonate decât cele pe care le cunoşteam din experienţa fotbalistică şi din analizele pe care le făcusem anterior, m-a determinat să proiectez un design instituţional care favoriza cooperarea, încrederea, subsidiaritatea, transparenţa şi autonomia decizională.
Cei care au crezut că este posibil ca în România să existe fotbal organizat pe principii de performanţă şi bună guvernare, mi-au acordat încrederea lor şi m-au votat în funcţia de preşedinte al nou înfiinţatei Federaţii de Minifotbal din România.
Nu doar ambiţia şi proiectul meu de management au contat, ci şi voinţa tuturor celor implicaţi în fenomenul minifotbalistic care au înţeles că dezvoltarea şi beneficiile vor veni doar dacă vom construi onest şi temeinic o instituţie de calitate. Aşa a luat naştere Federaţia de Minifotbal din România, organizaţie care astăzi reuneşte:
- peste 30.000 de jucători,
- şi peste 2.000 de echipe din 37 de judeţe.
Federația de Minifotbal din România coordonează:
- un număr de peste 50 de campionate locale,
- şi organizează un Campionat Naţional şi o Cupă a României, plus o fază finală de Supercupă.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că echipa naţională a României este în prezent campioana europeană en titre.
Minifotbalul european
În 2012, la Praga, alături de alţi reprezentanţi ai minifotbalului din Europa, am pus bazele federaţiei continentale care, în prezent, reuneşte 29 de federaţii naţionale (printre care Anglia, Germania, Spania, Italia, Rusia, Polonia, Cehia, Grecia Turcia etc.) şi peste un milion de jucători legitimaţi.
Cu acea ocazie am avut onoarea de a fi ales, cu unanimitate de voturi, preşedinte al Federaţiei Europene de Minifotbal. Faptul că dezvoltarea Federaţiei de Minifotbal din România a devenit o reuşită şi un exemplu de bune practici la nivel european a cântărit la fel de mult în faţa votanţilor ca proiectul de management pe care l-am prezentat.
În 2013, la Birmingham, în Marea Britanie, împreună cu ceilalţi preşedinţi ai forurilor continentale din întreaga lume şi cu alţi oficiali din minifotbal, am pus bazele Federaţiei Internaţionale de Minifotbal, organizaţie menită să dea consistenţă unui adevărat fenomen social care se dezvoltă pe tot mapamondul (primul campionat mondial de minifotbal va avea loc în 2015, în SUA).
Fugi în curtea şcolii
Trebuie să fim conştienţi că fotbalul astăzi a devenit un fenomen tot mai complex care se manifestă sub diferite forme, tot mai inovative şi spectaculoase. Nu cred deloc că astfel de manifestări trebuie inhibate, ci mai degrabă încurajate pentru a promova în acest fel mişcarea, creativitatea şi plăcerea de a fi în preajma jocurilor cu balonul rotund.
„Fugi în curtea şcoli” este un proiect pe care l-am început alături de Kick Off Events, Asociația Română de Freestyle Football și Primăria Sector 6 București. În cadrul proiectului, copiii au jucat streetsoccer, streetdance şi freestyle football, alături de fostul fotbalist Iulian Miu, Andrei Ştefănescu şi Ghedi Kamara, componenţii trupei ”Alb şi Negru”, Bogdan Machedon și Trouble Crew.
În ultimii ani, curţile şcolilor nu au mai fost accesibile pentru copii în afara orelor de program. Or, prin acest demers ne străduim să conştientizăm autorităţile locale, copiii şi părinţii, că spaţiul din preajma şcolilor trebuie redat sportului, mai ales în condiţiile în care parcurile şi sălile de sport sunt insuficiente pentru a favoriza cultura educaţiei fizice.
Am încercat prin acest demers să redeşteptăm tradiţia fotbalului din curtea şcolii şi să promovăm freestyle football ca o modalitate plăcută şi incitantă de a petrece timpul liber alături de prienteni.
Join the discussion